12/10/2021

Google Search Console Trends Dashboard

Via Google Data Studio

Regelmatig krijg ik de vraag van o.a. klanten wat het zoekgedrag van mensen doet. Bijv. als er een event plaatsvind (bijv. een Coronavirus), of gewoon als er geadverteerd wordt op offline media, zoals tv of de radio.

Goede vraag natuurlijk, maar mijn bedrijfsmotto is niet voor niets “samen groeien”. Naast het feit dat ik je graag werk uit handen neem en dé sparringspartner ben voor je online marketing, wil ik graag dat je zelf ook met je online marketing aan bezig bent! Mogelijk ben je bekend met het principe:

“Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime.”

Nou, dat is precies waar ik voor ga bij klanten, partners en collega’s.

Dashboards maken online marketing begrijpbaar

Helaas is online marketing niet voor iedereen weggelegd. Er is immers zo veel te leren, over zoveel disciplines. Daar komen dashboards om de hoek kijken. Met Data Studio en Oviond zorgen iwij ervoor dat online marketing visueel en begrijpelijk wordt. En het liefste ook nog met interactieve elementen, zodat je zelf aan de slag kunt met het begrijpen van je data.

Dat geldt ook voor zoekgedrag op Google. Dit is vrij eenvoudig te monitoren (en inzichtelijk te maken) via je eigen Search Console overzicht. Alleen is die data niet altijd even logisch gestructureerd. Vandaar dat een data visualisatie met data studio een goede optie is:

Search Console Trends dashboard

Ik heb op basis van alle vragen een dashboard gemaakt waarin je je eigen search console kunt monitoren én wat het zoekgedrag op Google doet (let wel: dit is altijd op basis van jouw website prestaties).

Dit dashboard is toegankelijk via een download hieronder. Je ontvangt dan de link met sample data die je zelf kunt kopiëren, en vervolgens dus ook zelf kunt aanpassen aan jouw benodigdheden. Alle handigheden zitten er in ieder geval al in 😉

  • Zoekfunctie op specifieke zoekwoorden
  • Trendanalyse vertoningen en kliks
  • Prestaties van belangrijkste zoekwoorden
  • Belangrijkste 25 zoekwoorden en pagina’s en de vertoningswijzigingen
  • Bonus: Covid-19 status dashboard

Belangrijk: om een kopie te maken moet je wél je website hebben toegevoegd en gevalideerd op Google Search Console! Hiervoor is een gmail of gsuite/workspace account nodig.

Uitleg kopiëren data studio dashboard

Omdat het dashboard zelfgemaakt is en gecombineerde bronnen bevat, kan kopiëren kleine errors geven. Hoe je het dashboard goed kopieert en de errors verhelpt kun je zien in deze toelichting:

Download het dashboard

Je kunt hieronder het dashboard gratis aanvragen:

Download Form

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hulp bij het krijgen van meer inzicht?

Vraag anders of een crewmember je kan helpen! Bij FreelanceCrew werken de meest ervaren zeebonken die verstand hebben van analytics en online marketing. Zo is er altijd wel iemand die jou kan bijstaan met wat jij nodig hebt.

Stel je vraag

Posted in

Etienne van de Boel

Ondernemer en growth marketing expert. Naast mijn eigen bedrijf werk ik (mee) aan start-ups die het leven van mensen gemakkelijker, beter en gezonder maken.

Overtuigd?Plaats dan je online marketing opdracht!

Neem de touwtjes in handen en plaats je opdracht. Onze crewleden staan voor je klaar. Wij zorgen dat je zo snel mogelijk de juiste freelance specialist aan boord hebt. Beloofd!